Wednesday, February 29, 2012

Lumeballett


Oli kord neiu, kelle unistus oli saada baleriiniks. Ta käis koguaeg teatris vaatamas etendusi, tegi tutvust tantsijatega, seikles lava taga, proovis selga kleiti ja kingi. Harjutas piruette ja jalatõstu. Ta ise ei olnud just baleriinimõõtu ega paindunud nii hästi, aga ta teadis, et kõva tööga on kõik võimalik.
Siis ühel päeval märkas teda üks kuulus lavastaja ja ta küsis neiult, kas too tahaks teha kaasa ühes uues tükis, mida hakatakse just lavastama. Tal oleks küll väike osa tantsida, aga alguseks ju väga hea. Neiu oli õhinal nõus – muidugi!
Ta hakkas usinalt harjutama, pikad päevad ja õhtud, ta oleks tahtnud terve öö läbi peegli ees harjutusi teha, aga ööseks pandi maja lukku ja inimesed pidid koju minema. Öö tuli üle elada, hommik algas justkui alati liiga hilja.
Iga päevaga ta õppis aina paremini ja rohkem ning kui etenduse proovid algasid, oli ta alati õigeaegselt kohal, kunagi ei nurisenud ja andis endast kõik. Õhtuks oli ta väsinud, kuid õnnelik, kui ta oma varbaid tohterdas, sest balletikingad hõõrusid.
Proovides läks tal nii hästi, et lavastaja pakkus talle natuke suuremat rolli. Neiu oli vaimustusest ja püüdlikkusest lõhkemas.
Kui siis üks kahest peaosatäitjast haigestus, tegi lavastaja neiule hoopis ettepaneku hakata harjutama pearolliks. Tüdruk mõtles, et minestab jalapealt. Sellist õnne ei ole võimalik taluda hulluks minemata!
Esietenduse eel polnud ta silmatäitki maganud ning ainult viimistlenud ja läbi mõelnud kõik oma liigutused. Eesriie avanes, publik plaksutas, tuled saalis olid pimedad ... ja korraga hakkas tal väga külm. Ta ei saanud aru, mis lahti, kuidas saab sellises rambivalguses olla külm? Ta raputas end ja lumi kukkus ta õlgadelt. Ning äkki tundus talle, et ta peab tegema silmad lahti, kuigi oli ometigi tunne, et need pole kinni olnudki. Ümberringi oli pimestavalt valge, lumi pimestas silmi, lumehelbed keerlesid igal pool, kleepudes juustesse ja silmadesse, takistades vaatamist, tuiskas. Oli hirmus külm. Ta vaatas ringi ja avastas, et on  jalgupidi lumehanges, balletiseelik seljas. Varbad balletisussides külmetasid õudselt. 


  








  



















Siia sobib hästi lugu - http://www.youtube.com/watch?v=-LKbYhEwUoE
Bon Iver & St. Vincent

No comments: