Monday, June 2, 2014

Käopätt

Kaunis kuldking ehk käopätt, kukulinnupäta, neitsiking on üks huvitav lill. Ta on Euroopa ja ka Eesti kõige suuremate õitega orhideeliik. Tema õied on kuni kuue sentimeetri suurused ja ainulaadse kujuga. Sellel kingakesel on oma tähtis ülesanne - tolmeldamine. Paljud putukad lendavad tema erkkollase ja meeldiva lõhna peale kohale, lootes leida magusat nektarit. Aga kukuvad hoopis sisse. Ja sees pole mitte mingisugust nektarit! Hoopis libedad seinad on ootamas ning sealt välja saamine on juba raske ülesanne isegi tugevamatele. Kui siiski õnnestub putukal välja ronida, on ainus tee mööda punaste täpikestega "tähistatud" väljapääsurada. Ja seal puutub putuk kokku ka taime emakaga, kuhu jäävad eelmistest õitest saadud tolmuterad. Ja nii saavadki kuldkinga õied tolmeldatud. Putukal aga on ees veel üks katsumus - tihtipeale luurab õie servas kuri krabiämblik. 
Kuldkinga paljunemine on keeruline. Selleks, et tema seemned saaksid minna idanema, on vaja koostööd seentega. Ja õitsema hakkamiseks võib kuluda isegi kuni 15 aastat. Kuid mullas asub kuldkingal ka horisontaalne risoom, mis harunedes moodustab mõne- kuni mitmekümnevõsulisi puhmikuid. Sellise puhmiku (klooni) vanus võib olla üle saja aasta, ehkki iga maapealne vars püsib elus vaid ühe suve. 
Ilmselt seepärast ta polegi nii levinud looduses, kuna sobivaid tingimusi on raske leida. Ei liigselt päikest ega liigselt varju. Samuti on ta range kaitse all ja teda ei tohi mitte noppida. 

kaunis kuldking, Cypripedium calceolus

















No comments: