Sunday, January 12, 2020

Esimene osa | Part One

*In English after the photos
**Piltide vahel on ka tekste! | Texts between photos!

Kõik algused on erinevad. Mõni algab nii: „Elas kord…“, mõni jälle: „Veri! Ei mingit kahtlust!“, mõni aga: „Nii, siin ta siis nüüd ongi.“ Minu reisipäeviku algus võiks samamoodi rahulikult pihta hakata ja hakkabki. 


Hommikul tegin akna pärani ja nägin naabri kassi. Õigemini mingit osa temast. Miskipärast tundus, et mina olen tal sihikul juba esimesest hetkest peale. See oli üks meie majaperenaise kassidest, nad kõik elasid kohe meie maja kõrval. 


Aknast paistis ookean. Kusagil täristas musträstas. Assoori musträstas. Imeline!
Kell oli 7 ja päike hakkas tõusma. Täpselt minu rütm. Ajavahe on 3 tundi :)


Pärast hommikusööki tutvusin aiaga ja leidsin selle huvitava ja mitmekesise olevat. Vöökõrgused ahvileivapuud! Banaanisalu, aaloed umbrohuna igal aiamüürinurgal, terve hulk tundmatuid lilli ja põõsaid, 5 erinevat sorti luuderohtu. Tuli meelde üks teine luuderohi, kes oma eksistentsi pärast kaugel kodus võitlema peab … 


Põhjamaalastele kombekohaselt läksime keset päeva pealinna Ponta Delgadasse jalutama. Küll on mõnus kulgeda „väljapool hooaega“ ja siesta ajal kitsastel tänavatel, mis muidu oleks ülerahvastatud. Saare enda laavakivi on muljetavaldavalt praktiliselt ära kasutatud – tänavakivid, äärekivid, müürid. Kõnniteed ja platsid on sillutatud marmori ja laava mosaiigiga. 


Satutasime (pooleldi iseeneslik sattumine) endid turule, mis tundus olevat täiesti tühi. Aga kohe kui ananassileti ees seisma jäime, et imetleda neid kollaseid ümaraid vorme, ilmus mees, lõikas igale tüki maitsta ja tulime sealt tagasi kahekilone ananass kotis. Meile tundus, et see on üsna kallis, 5 eurot kilo ja meil tekkis lühike diskussioon, kui palju maksab ananass Eestis. Keegi ei teadnud ja leppisime kokku, et ilmselt siis veelgi rohkem.



Esimesel päeval võtsime rahulikult, uurisime pealinnas vaalavaatlusvõimalusi ja istusime lihtsalt São Sebastião kiriku juures oleval platsil. Mul olid pikad õhukesed püksid (nimetan neid kardinateks) ja mu jalad kõrbesid kardinate all. Mul oli tunne, et päike lihtsalt kõrvetab püksid jalast ära, see oli lõpmata kuum. Oli oktoober. Ma ei kujuta ette, mis on augustis. Kivimüüril, kus vedelesime, oleks vabalt võinud mune ja peekonit praadida. 


Siinkohal paus. 


Päeva teine pool tuleb järgmisel pühapäeval ja ühtlasi tegime siis ka oma esimene veidi kaugema väljasõidu. 


 Kes keda näeb? |
Who is watching who?



Hommik aias algas punarinna laulu jälgimisega |
Morning in our lovely garden started with a familiar face –
European Robin
 


Ja banaan õitseb |
Banana flower 


Aaloed olid üle saare igal pool end müüridele sisse seadnud, 
ilmselt täitsid umbrohu ülesannet |
Aloes were like weed on every corner
 


Ahvileivapuu!
Minu suured lemmikud olid seal päriselt suured |
My favorites – crassulas like huge monsters! 


Mingid tundmatud marjad, justkui loorberi ja oliivi vahepeal |
These I don’t know 


 Neid ka mitte |
There ones either



Kuhu läheb uks? |
Where does that lead? 


Banaanilehemustreid |
Banana 




Mingi paks palm |
Some fat palm tree


Koduaia sisalik |
Home lizard, curious but shy 


Tundub, et seal kasse armastatakse, 
sest päris mitmel juhul nägin kassimaalinguid, 
seintel või maas |

Seems like locals love cats, 
because this wasn’t the only cat fresco or graffiti 


Südamega tänavasillutis laavakivist |
With love - lava rocks 



Maailma parimad ananassid. Läheb ehk 5 aastat,
enne kui Eestist valmis olen ananassi ostma |
The best pineapples in the world


Kõndides mööda pealinna veidi kõrvalasuvat tänavat,
võib näha ootamatult ka väga nukras
või lausa otsa lõppenud seisus maju |
Sad sight between houses




Sealsamas kõrval võib aga näha ka „moodsat arhitektuuri“ |

But very “modern” architecture is also there :D




All the beginnings are different. Some start “Once upon a time… “, some “Blood! There is no doubt about it!”, and some “So, here it is.” My travel journal would begin also calmly and it does. 


In the morning I opened the window and saw neighbor’s cat, or at least some part of it. I had the very strong feeling that she had seen me long ago and was watching me closely. She was one our landlady’s cats, her house was right next to ours. 


After breakfast I went on a tour to discover our garden and I found it to be marvelous. Crassulas! Aloes! Banana trees and all sorts of unknown flowers and plants. 5 different species of ivy. I remembered one particular ivy that had to fight for its existence back home …


As a true northerners, we went to the capital Ponta Delgada at noon. It is very fine to walk somewhere when you are out of season and it is siesta. All the narrow streets are almost empty and I could admire the lava rock mosaic mixed with marble. It is impressive how much lava is used everywhere. 


We found a market which seemed deserted but at the minute we stopped and admired the round yellow  bodies of pineapples a man appeared and he took a knife and offered each a piece on fruit. This was something! We left there with 2kg pineapple in a bag. It seemed a bit expensive – 5€ kg but none of us knew how much a pineapple costs in Estonia. So we decider it must be more. 


We took slowly on our first day, asking around about whale watching offers and then we just sat on the square in front of the church São Sebastião. I was wearing my thin long dowsers, I call them the curtains, and I feared the sun just tear them apart. It was October. I can’t imagine what its like in August. The stone was so hot one could’ve make eggs and bacon on it. 


End of the first part. Next will come next Sunday. 


It is also the first day but we went for a short ride. 

No comments: