Wednesday, June 11, 2014

Milano



Ma ei hakka Milano kohta pikalt kirjutama, sest olin ise seal vaid põgusad kaks päeva. Aga paar lauset siiski.

Milanot peetakse Itaalia varjatud pealinnaks - la capitale morale. Kui Rooma tähendab "vana" Itaaliat, siis Milano on "uus" Itaalia. See on tohutu pulseeriv ja rahvarohke linn – tööstuse- ja moekeskus. 


Milano rajati 600 eKr, Galliast pärit keldi hõimude pealinnana. Siis oli ta nimi Mediolanum ehk keskel, poolel teel asuv linn. Linn asub Po jõe orus Loode-Itaalias. 


Roomlased vallutasid linna aastal 222 eKr ja sellest sai keiser Augustuse ajal Rooma järel suuruselt teine linn. 3. saj jagas Diocletianus Rooma impeeriumi kaheks ja Milanost sai lääneosa pealinn, seal asus ka keisri residents. Varsti pärast seda sai linnast Itaalia ja Põhja-Euroopa vahelise kaubanduse keskus, mis aina jõukust kogus. 


Üks vana ütlemine on milanolaste kohta, et - El milanès el ga el cör in man, mis võiks tähendada otsetõlkes "milanolane kannab oma südant peopesal." Aga mida see päriselt tähendab? Minge Milanosse ja saage teada. 

... jätkub ...


Milano raudteejaam Stazione Centrale 
ehitatud 20ndatel. Milanos on palju 
kupleid ja kaari.



Koeraomanikud andunult jälgimas, kuidas nende lemmikud teineteise kõri kallal mängivad. 
Itaalias oli tõesti palju koeri






 


 
 

Galleria Vittorio Emanuele II - arhit Giuseppe Mengoni, see oli üks põnev kupliga sisehoov, kus olid esindatud kõik Itaalia suuremad moeloojad. Prada, Valentino, Giorgio Armani ... Ja seal oleks vaja läinud statiivi. 






Milano katedraal kuulub maailma suurimate hulka. Mina mõtlesin jälle, et see, kes Madonnina kuju üleval kuldamas ja puhastamas käib, on küll julge inimene ja naudib kõige paremat vaadet, mida seal linnas pakutakse




 











 ja katedraalist välja ... saab otse "Mäkki" minna sööma

 



 





No comments: